Какво представлява перга и как да я използваме за максимални ползи?

Перга – или още позната като пчелен хляб – е консервиран пчелен прашец с помощта на специална съставка от ензими и мед. Ролята на пчеличките е да „циментират“ прашеца в килийките. А там, благодарение на анаеробните условия (липсата на кислород) и под въздействието на бактерии, дрожди и ензими, се натрупва млечна киселина.

Защо да консумирате перга?

Пчелен хляб – перга бива страхотен източник на аминокиселини и ензими и се отличава с мощните си антимикробни свойства. Перга се препоръчва при малокръвие, при редица заболявания на ендокринната, нервната и стомашно-чревната система. Пониженият имунитет също се повлиява положително при редовна консумация на перга.

Какво още трябва да знаете за перга преди консумация?

Съставът на перга – пчелен хляб зависи основно от този на цветния прашец, т.е. от растенията, от които пчеличките са го събирали, мястото, на което са расли билките и така нататък. Понякога се оказва обаче, че цветният прашец е недостатъчен за приготвяне на пчелен хляб – перга. В такива случаи пчеличките обикновено се дохранват с различни заместители, а оттук насетне не можем да говорим за изцяло натурален пчелен хляб. Съответно, това се отразява и на качеството на предстоящите пчелни продукции.

Перга се извлича от пчелните пити обикновено чрез сушене, замразяване и веене за отделяне на пчелния восък. Ако обаче замразим перга под 1 C тогава вероятността да разрушим минералния ѝ и витаминен профил е доста висока. Ето защо горещо се препоръчва пчелната пита с перга да се дъвче, без да се поглъща.

Пчелният хляб – перга съдържа всички познати витамини, ензими, десетки микроелементи, въглехидрати, 8-те незаменими аминокиселини и хетероауксин  – „вещество на растежа“

7 здравословни ползи от пчелен хляб – перга !

 1. Страхотен източник на Витамин А (ретинол) – подобрява зрението.
  Ежедневният прием на перга (около 5-6 грама) в продължение на около месец набавя тялото с необходимите запаси от витамин А (особено когато „вносът“ на каротеноиди от други хранителни вещества е ограничен).
  Само за пример, прашецът от глухарче също е богат на каротеноиди (до 2,1 грама), които на по-късен етап се преобразуват в тялото под формата на витамин А (ретинол).
 2. Източник на стерини (витамин D) Всички сме чували за витамин D и как можем да се заредим с него само като се припичаме на слънце. Всъщност, пергата съдържа специални вещества, наречени стерини, които се трансформират в човешкото тяло в витамин D (калциферол). Именно този витамин е нужен за изграждане на здрава костна система. Употребата до 2 грама перга дневно се смята, че може напълно да задоволи нуждата на човешкото тяло от витамин D – той значително укрепва костите и мускулите – особено ценно качество за хората с по-чупливи и крехки кости, страдащи от заболявания на костната система, и при възрастни.
 3. Източник на витамин Е – Пергата се смята за чудесен източник на витамин Е – предотвратява мембранните липиди от окислителни разрушения, което е важно при рязко излагане на слънце. Недостигът на витамин Е много често се изразява чрез апатия, отслабване на скелетната мускулатура, редица двигателни смущения, неврозни състояния и други. Витамин Е се счита и за прекрасен помощник на мъжете – влияе положително за повишаване на мъжкото либидо след редовна консумация на перга. Препоръчиталната доза за удовлетворяване на ежедневната необходимост от перга е до 5 грама.
 4. Източник на витамин C . Често, ботаническият произход на пергата определя количеството витамин C в пчелния хляб. Смята се, че прашецът на върбата е най-мощният източник на витамин C (повече от 2 мг/гр). В случая обаче, минималната дневна доза за човешкия организъм може да се набави лесно и бързо от 5-6 грама перга.
 5. Наличие на витамин B комплекс. – Пергата бива страхотен източник на витамини от В група, липсата на които често водят до влошаване на здравето, като стомашни разстройства, отичане на крайниците, неврозни състояния, болки в краката и така нататък.
 6. Източник на простагландини. – Перга е богата още на арахидонова, линолева и линоленова киселини. Те от своя страна биват предшественици на простагландините или хормоните, които отговарят за нормалното функциониране на мъжката репродуктивна система. Перга е богат източник на такива киселини.
 7. Извор на аминокиселини – Като натурален продукт, ползван с лечебни цели в народната медицина, перга съдържа пълния набор от аминокиселини, поддържащи здравето ни в оптимални норми. Благодарение на аминокиселините, раните заздравяват по-бързо, когато са третират с перга, имунната система е подсилена (ефекта на аргинина), детската мускулатура и костна система се развива нормално, докато поддържаме нормален кисело-алкален баланс в тялото (ефекта на глутаминовата киселина).

Пчелният хляб е още познат като чудесно антисклеротично средство, което съдейства и за поддържането на еластична кожа; използва се още и при междувременно стареене на организма.

ПЕРГА – КЛИКНИ ТУК!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart